Verpleeghuizen, zorginstellingen en mantelzorgers binnen en buiten Nederland staan voor een enorme uitdaging bij het zorgen voor mensen met dementie. De ziekte is niet alleen zwaar voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor diens verzorgers. Hoe begeleid je iemand met dementie op de juiste manier?
Het liefst sta je altijd klaar voor de mensen van wie je houdt, maar wanneer je naaste dementie krijgt, kan het opeens een stuk lastiger worden om de juiste manier te vinden om met elkaar om te gaan. In deze blog delen we zeven adviezen voor zaken die je kan doen of veranderen om de persoon met dementie op de juiste manier te steunen.
Wat is dementie
Voordat we ingaan op de juiste begeleiding en ondersteuning, is het belangrijk om te begrijpen wat dementie is. Het is namelijk een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en leiden tot een geleidelijke achteruitgang van het geheugen, denkvermogen en gedrag. Hoewel iedere vorm eigen kenmerken heeft, zijn er wel een aantal algemene adviezen die we mee kunnen geven over de juiste begeleiding.
-
Zorg voor een veilige omgeving
Mensen met dementie kunnen zich soms verward en gedesoriënteerd voelen. Het is daarom belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Zorg ervoor dat er voldoende licht is, verminder afleidingen zoals harde geluiden en verberg gevaarlijke voorwerpen zoals messen en scharen. Het is ook belangrijk om de persoon met dementie te helpen met bewegen om zo valpartijen te voorkomen.
-
Communiceer duidelijk en rustig
Je naaste met dementie kan moeite krijgen met het begrijpen van lastige taal en moeilijke onderwerpen. Het is daarom belangrijk om op een rustige en duidelijke manier met hen te communiceren. Praat langzaam en in korte zinnen. Gebruik ook lichaamstaal en non-verbale communicatie om de boodschap te ondersteunen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de persoon de tijd te geven om te reageren.
-
Hou rekening met emoties
Mensen met dementie kunnen soms angstig en verdrietig worden. Het is dan belangrijk om emotionele steun te bieden. Dit doe je bijvoorbeeld door het bieden van troostende woorden, knuffels en aanmoediging. Let goed op wat de persoon op dat moment nodig heeft. Betrek de persoon met dementie bij sociale activiteiten en help hen om verbinding te maken met anderen.
-
Zorg voor afwisselende kwaliteiten
Je naaste heeft baat bij afwisselende activiteiten die hem of haar helpen om actief te blijven en de hersenen te blijven gebruiken. Activiteiten zoals muziek luisteren, puzzels maken, wandelen en schilderen kunnen allemaal helpen om de geest actief te houden. Het is belangrijk om activiteiten aan te bieden die passen bij de interesses en vaardigheden van de persoon met dementie.
-
Zorg voor een routine
Routine en voorspelbaarheid zijn belangrijk. Dit kan helpen om de angst en verwarring te verminderen. Het is aan te raden om regelmatige tijden voor maaltijden, activiteiten en medicatie te handhaven. Dit helpt ook om het geheugen te verbeteren en ondersteunt de persoon met dementie om de dag beter te structureren.
-
Blijf geduldig en begripvol
Bij dementie horen ook veranderingen in het gedrag en persoonlijkheid. Dit kan logischerwijs frustrerend zijn voor jou als familie of mantelzorger, maar toch is het dan belangrijk om geduldig en begripvol te blijven. Onthoud dat de persoon met dementie niet bewust problemen wil veroorzaken en dat de ziekte de oorzaak is van de veranderingen. Het is belangrijk om de persoon respectvol te blijven behandelen.
-
Vergeet jezelf niet
Goede zorg en begeleiding voor de persoon met dementie is belangrijk, maar vergeet niet voor jezelf te zorgen. Het kan namelijk emotioneel en fysiek uitputtend zijn om voor iemand met dementie te zorgen. Maak daarom ook tijd voor ontspanning en momentjes voor jezelf, zoals het doen van leuke activiteiten, regelmatige lichaamsbeweging, lichamelijke verzorging en voldoende slaap. Het helpt ook om steun te zoeken bij vrienden, familieleden of een professionele hulpverlener.
Raadpleeg een professional
Het is mogelijk om een professionele hulpverlener te raadplegen voor advies en ondersteuning. Een huisarts, casemanager dementie of psycholoog kan helpen bij het beoordelen van de zorgbehoefte en het ontwikkelen van een zorgplan. Ze kunnen ook ondersteunen bij het omgaan met veranderingen in het gedrag van de persoon met dementie en het bieden van emotionele ondersteuning aan de mantelzorger.
Als het niet meer lukt om je naaste zelf te ondersteunen, dan kan een verpleeghuis een verstandige keus zijn. Zowel groot- als kleinschalig wonen is met dementie mogelijk. Particuliere verzorging, zoals Martha Flora, biedt zelfs gespecialiseerde, persoonlijke dementiezorg. Er is veel mogelijk, afhankelijk van jouw voorkeur en de wensen van je naaste.