Neem je binnenkort je intrek in een huurwoning? Dan wordt het de hoogste tijd om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Beperk je niet alleen tot het zoeken van meubels en accessoires, maar besteed ook aandacht aan verzekeringen. Eén van de verzekeringen die je af kunt sluiten als je een huis huurt, is een inboedelverzekering. Maar is dit nodig als je huurt? Wij vertellen je in deze tekst hoe het zit.
 

Inboedel verzekeren is niet verplicht

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: een inboedelverzekering is niet verplicht. Iedereen kiest zelf of hij zijn inboedel wel of niet verzekert. Als je iedere maand een groot bedrag kwijt bent aan huur, kun je besluiten om geen inboedelverzekering af te sluiten. Je betaalt dan geen premie voor deze verzekering, waardoor er geld overblijft voor andere zaken.

Een inboedelverzekering mag dan geen verplichte woonverzekering zijn, toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. Dit komt vooral doordat je hiermee verzekerd bent voor schade aan losse spullen in huis, zoals meubels en elektrische apparaten. Het kost je weliswaar geld om je inboedel te verzekeren, maar deze kosten vallen in het niet met de schade die aan losse spullen in huis kan ontstaan.
 

Wanneer wordt schade vergoed?

Als je denkt dat alle schade aan je inboedel vergoed wordt als je een inboedelverzekering hebt, heb je het mis. Een verzekeraar keert namelijk alleen geld uit als de schade het gevolg is van een specifieke gebeurtenis. Zo kun je bijvoorbeeld bij je verzekeraar aankloppen als de schade ontstaan is door brand, inbraak, storm, rook of schroeien. Je ontvangt een vergoeding als jij je inboedel verzekerd hebt en de schade het gevolg is van één van de genoemde oorzaken. Soms moet je een deel zelf betalen, maar er zijn ook verzekeraars die geen eigen risico hanteren.
 

Bereken je premie

Voordat je een inboedelverzekering afsluit, wil je ongetwijfeld weten hoeveel je hier per maand voor betaalt. Dit kunnen we je op voorhand helaas niet precies vertellen, want de kosten hangen af van de keuzes die jij maakt. Verzekeraars bieden namelijk verschillende soorten inboedelverzekeringen aan. Naast de standaarddekking kun je bijvoorbeeld ook een allrisk inboedelverzekering afsluiten. Omdat de dekking van laatstgenoemde verzekering uitgebreider is, betaal je hier logischerwijs ook een hogere premie voor. Wil je weten hoeveel premie je maandelijks gaat betalen? Richt je dan tot de website van een verzekeraar. Hier kun je de premie van een inboedelverzekering vaak berekenen.
 

Wel of geen opstalverzekering afsluiten?

Een inboedelverzekering is niet de enige woonverzekering die je af kunt sluiten. Verzekeraars bieden namelijk ook nog een opstalverzekering aan. Voordat jij in je huurhuis trekt, wil je ongetwijfeld ook weten of je deze verzekering nodig hebt. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want dit is niet het geval. Een huurhuis is immers niet jouw eigendom, waardoor jij niet verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een opstalverzekering. Deze verplichting ligt bij de eigenaar van het pand en dat is in dit geval de verhuurder.